Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа, съобщиха по-рано днес

...
Иранският президент Ебрахим Раиси загина при хеликоптерна катастрофа, съобщиха по-рано днес
Коментари Харесай

Какво следва, когато иранският президент умре по време на мандата си

Иранският президент Ебрахим Раиси почина при хеликоптерна злополука, съобщиха по-рано през днешния ден управляващите в Ислямската република.

Следва информация на Ройтерс каква е процедурата по конституция, когато настоящ държавен глава не е в положение повече да извършва отговорностите си или почине по време на мандата си:

Ако президентът почине по време на мандата си, член 131 от Конституцията на Ислямската република планува първият вицепрезидент – в тази ситуация Мохамад Мохбер – да поеме функционалностите му. Назначаването му за краткотраен президент би трябвало да бъде одобрено от висшия водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Иран, написа Българска телеграфна агенция.

Съвет, формиран от първия вицепрезидент, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната власт, би трябвало да провежда нови избори за президент, които да се произведат в период до 50 дни.

Раиси беше определен през 2021 година, по тази причина идващите постоянни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 година Предвид конституционните периоди може да се чака предварителният избор да бъде създаден при започване на юли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР